Ældste borgerhus i Aarhus
I følge kommunens bygningsregistrant kan dele af bindingsværket i Vestergade 1 dateres tilbage til 1540. Der er dog ikke belæg for, at bygningerne er fra samme tid, da det var meget almindeligt at genbruge sundt tømmer fra nedbrudte bygninger, hvilket også kan have været tilfældet her.
Ejendommens grund
Grunden var i den sene Middelalder helt eller delvis ejet af Domkapitlet. Arealet strakte sig mellem Vestergade og åen indtil Reformationen, hvor kirken blev tvunget til at afgive jorden til kongen.
Her blev Helligåndshospitalet opført i begyndelsen af 1300-tallet.
Helligaandshuset, som det også blev kaldt, var indrettet til at tage sig af fattige uden familie, syge og pilgrimme, og i Aarhus lå bygningen midt på den vestlige side af Immervad.
Ved ombygninger af Vestergade 1 i 1900-tallet blev der på grunden i større dybde fundet skeletrester fra begravelser på Helligåndshospitalets kirkegård.
Borgmester ejer af stedet
Huset ejedes i 1619 af Peder Pedersen Borum (Skriver), der var borgmester i årene 1619 - 1622 og 1629 - 1641, og blev i næsten hele hans tid udlejet til privatbolig.
En handelsgård
De første bygningsoplysninger om Vestergade 1, findes i Aarhus Bys Skøde- og Panteprotokoller 1683-93.
Heri nævnes den som "Niels Jensen Utsens egen iboende Waaning". Boligen lå mellem Renden eller den smalle , der gik mellem Borgmestergaarden (i dag i Den Gamle By) på Lille Torv i retning af åen, og hen til Kirsten Langballes frugthave og dennes gård mod vest.
Her havde den initiativrige købmand sin handelsgård. Han ejede også “en Bod, hand Self bruger” på nabogrunden til nr. 3.
Udsen erhvervede i 1671 borgerskab i byen som handelsmand og blev indskrevet som borgersøn. Købmandsgård blev efter hans død i 1684 solgt til handskemager Nicolaus Lambrecht.
Den ældste beskrivelse
Den ældste beskrivelse af byggeri på grunden findes i et skøde fra 1728, hvor ejendommen sælges af tekstil- og krambodshandler Claus F. Horneman til tobaksspinder Andreas Andersen.
I skødet omtales kun én bygning - bygningen mod gaden:
Byggeåret nævnes ikke, ligesom der heller ikke omtales nogen sidebygning. Andreas Andersen ejede Vestergade 1 indtil 1740.
Brandtaksationen i 1761
Brandtaksationer er uhyre vigtige, hvis man er interesseret i at følge en udbygning af en matrikel. I fra 1761 fremgår det, at der er to bygninger på grunden.
Branden i 1842
Ejendommen blev udsat for brand i 1842. Hvor meget, der blev ødelagt ved branden, er ikke beskrevet, men købmand Frantz Anton Appelt gav forhuset en ny grundmuret facade i det år. Bindingsværket kunne nu ikke længere ses i facaden, men fremstår tydelige endnu i dag i gården.
Branden har muligvis ødelagt de sydligste 2 fag i sidebygningen, men året efter i 1843 opførte Frantz Appelt et 5 fags baghus i 2 stokværk, som det fremgår af fra 1847.
Iderige kvinder
Under Appelts ejerskab havde flere forskellige forretninger til huse i forhuset.
To meget driftige og idérige kvinder indrettede i nogle år deres broderiforretninger her: i årene 1880-85 med sin broderiforretning, "Industriforretning" og senere fra 1898 til 1902 med sin forretning under navnet Henriette Schwartz og Co.
Million, Palma og Jaco
I 1927 åbnede Svend Aage Kier Christensen en tobaks- og vinforretning, der fik navnet . Den lille specialforretning havde til huse i bygningens højre side og lå her til 1984.
Forretningen huskes nok bedst for de hyppige dagbladsannoncer, der altid havde en tegning af Millionmanden en Storm P agtig figur, der reklamerede for forretningens produkter. Alle annoncer havde overskriften "Af Millionmandens Betragtninger".
Ved siden af "Million" lå kaffe- og smørforretningen Palma indtil 1949, da Carl Børge Jacobsen og hans hustru, Ida Jakobsen åbnede en mindre købmandsforretning på 33 kvadratmeter, .
De to butikker supplerede hinanden fint. Jaco solgte ikke tobak og vin, og Million solgte ikke grøntsager og øl. Der er stadig en del ældre aarhusianere, der husker de to forretninger.
Sv. Aage Christensen solgte sin forretning i 1979 til Poul Mikkelsen, der fortsatte Million i knap 5 år.
Renovering i 1981
I 1981 renoverede Sv. Aage Christensen, som stadig ejede bygningerne, forhusets facade ud mod gaden. De 2 store forretningsvinduer blev erstattet af 4 mindre, sprossedelte, vinduer. På grund af en kommende kostbar restaurering af den gamle fredede bygning, solgte han til et investeringsfirma.
Forhuset, sidehuset og baghuset var blevet fredet allerede i 1919. Det betød. at ejeren var forpligtiget til at vedligeholde bygningerne. Hvis ejeren udover almindelig vedligeholdelse vil foretage forandringer på bygningerne, skulle der søges om tilladelse hos Slots- og Kulturstyrelsen.
Nøglen drejes om
Den 1. december 1984 blev nøglen drejet om, og dermed faldt denne århusianske ”institution” i Vestergade, og miljøet omkring denne del af gaden var blevet fattigere. Million havde været et pejlemærke i forhold til andre forretningers placering omkring Vestergade og Lille Torv.
Vestergade 1 i dag
Ejendommen består stadigvæk af et forhus mod Vestergade på 7 fag i 2 etager. Indtil juni 2024 var kun den ene af forretningerne i forhuset udlejet til optikforretningen Vega, der efter et par år flyttede ind i nabobygningen, Vestergade 3.
Facaden fremstår i alt væsentligt som efter renoveringen i 1981 med 2 forretningsdøre i stueetagen med hver to vinduer samt den rundbuede port ind til gården og på førstesalen 7 vinduer. Dermed stemmer alle vinduer i facaden, døre og porten overens med faginddelingen i den gamle bindingsværksfacade.
Gårdmiljøet
finder du en beskrivelse af gårdens side- og baghus i dag.
Besøg
Alle bygningerne på matriklen er pæne og fint vedligeholdte.
Hvis der mulighed for det, når du går forbi, så kig ind i den lille hyggelige gård. Du skal dog ikke forvente samme oplevelse som den Franz Appelts barnebarn, Brøns Appelt, beskriver i sine erindringer:
-
”I Gaarden voksede Kæmpeboghvede og Fuchsia og mellem dem var anbragt Akvarier med
Guldfisk, så Gaarden var en Seværdighed.”
Mange forretninger og erhverv
I tidens løb har mange forskellige forretninger og erhverv haft til huse i Vestergade 1:
Bageri, sko, urmager, herretøj, bundtmager, smørhandel, bøssemager, møbelpolstrer, instrumentmager, blomsterforretning, kurvemager, kaffehandel, billedskærer for blot at nævne et udpluk.
Hvis du vil vide mere om andre lejere, forretninger og værksteder, der gennem de mange år har haft adresse i Vestergde 1, kan du læse mere i denne artiklen. Listen er ikke komplet.
Vestergade 1 har haft mange ejere oglejere i tidens løb.
I 2024 er ejeren K/S Partselskabet Vestergade, etableret i 1988.
Kilder
Leif Dehnits, Kilder til Vestergades ejendomshistorie, Aarhus Wiki